Borçlar Hukukuİcra ve İflas HukukuYargıtay Kararları

Davalı Kat Maliki Aleyhine Ortak Gider Borcundan Dolayı Yapılan İcra Takibine Vaki İtiraz Nedeniyle İtirazın İptali, Birden Çok Parsel Üzerinde Kurulmuş Yapılarda Oluşan Sitenin Malikleri Arasında Sözleşme Niteliğinde Olan Yönetim Planından Kaynaklanan Ortak Gider Alacağında KMK’nun Uygulanmaması, Tek Bir Parsel Üzerindeki Kat Mülkiyetine Tabi Bağımsız Bölümler ve Malikleri Arasındaki Uyuşmazlıklara Uygulanması

T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ

Esas No. : 2002/7022
Karar No. : 2002/8350
Tarih. : 19.09.2022

634/m.20

2004/m.67

ÖZET : Davacı ile davalının aynı parselde kat maliki veya yönetici olmaları hali dışında, birden çok parsel üzerinde kurulmuş yapılardan oluşan sitenin malikleri arasında sözleşme niteliğinde olan yönetim planından kaynaklanan ortak gider alacağının tahsiline ilişkin davaya Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanamaz.

DAVA VE KARAR : Dava, Y. Apartmanları Yönetimi adına İ.Ş. ve B.D. tarafından davalı kat maliki O.Y. aleyhine ortak gider borcundan dolayı yapılan icra takibine vaki itirazın iptali istemlidir.

Dosyaya getirtilen tapu kaydı ve diğer belgelerden dava konusu apartmanların 7416 A/14 ve 15 parsellerde ayrı ayrı inşa edilmiş oldukları, her iki anataşınmazın ısı sistemleri, otopark ve garajlarının ortak olduğu, tek bir yönetim kurulu tarafından idare edildikleri, davayı açan yöneticilerden İ.Ş.’in 15 no’lu parsel üzerindeki binada 3 no’lu bağımsız bölümün, diğer davacı yönetici B.D.’ın ise davalının da bağımız bölüm maliki bulunduğu 14 numaralı parsel üzerindeki binada 14 sayılı bağımsız bölümün maliki olduğu anlaşılmıştır.

Mahkemece tüm blokların kat maliklerince bir tek yönetim kurulu oluşturulmuş ve bu yönetimin 634 Sayılı Yasaya aykırılığı iddia edilmemiş olması ve takibe konu alacağın ortak gider borcu olup Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklandığı belirtilerek davaya 634 Sayılı Yasaya göre Sulh Hukuk Mahkemesinde bakılmak üzere görevsizlik nedeniyle dava dilekçesinin reddine karar verilmiştir.

634 Sayılı Yasa, tek bir parsel üzerindeki kat mülkiyetine tabi bağımsız bölümler ve malikleri arasındaki uyuşmazlıklara uygulanabileceğinden, birden çok parsel üzerinde kurulmuş yapılardan oluşan sitenin malikleri arasında sözleşme niteliğinde olan yönetim planından kaynaklanan ortak gider alacağının tahsiline ilişkin davaya Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanamaz ise de, davacı yöneticilerden B.D.’ın davalı ile aynı parsel üzerindeki binada kat maliki olduğunun anlaşılması karşısında, Kat Mülkiyeti Kanununun 20.maddesinin ikinci fıkrasına göre aynı zamanda kat maliki olan davacı yöneticinin taşınmazdaki diğer kat malikleri gibi gider veya avans payını ödemeyen kat maliki aleyhine dava açma ve icra takibi yapma hakkı bulunduğu hususu gözönüne alınarak davaya Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre bakılması gerektiği yolundaki mahkeme kararı, bu gerekçe ile doğru görülmüştür.

SONUÇ : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı deliller ile kanuni gerektirici sebeplere göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, 19.9.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bir Cevap Yazın