HUKUKİş HukukuYAZILAR

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

18 Ağustos 2017 tarihli ve 30158 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “YILLIK ÜCRETLİ İZİN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” ile çalışanların yıllık ücretli izinlerini kullanım şekline ilişkin değişiklik yapıldı.Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 6. maddesinde değişiklik öncesi; çalışan yıllık izninin bir bölümünü on günden az olmamak üzere en çok üçe bölerek kullanabilmekte idi. Bu durumda çalışan bir kere on günden az olmamak üzere en çok 3 kere izin kullanmak  zorunda kalmaktaydı. Söz konusu değişiklik ile “en çok üçe bölünebilir.”ibaresi “bölümler halinde kullanılabilir.” olarak değiştirilerek en çok 3 kere izin kullanılabilme sınırı kaldırılmıştır.

Ayrıca,  yönetmelikteki aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir:
“Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlamakla, alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlüdür.”
Bu fıkra hükmüne göre, asıl işverenin işyerinde faaliyet gösteren günlük hayatta taşeron dediğimiz alt işverenler değişmesine rağmen o faaliyeti gerçekleştiren işçiler değişmeyebilir. Bu durumdaki işçilerin yıllık izinleri, taşeron şirket değişse bile toplamda çalıştıkları süre göz önünde bulundurulmak suretiyle yıllık izin süreleri hesaplanacaktır.
Örnek vermemiz gerekirse; A asıl işveren şirketin belli bir işini gören B alt işveren işçisi Hakan, 4 yıl B taşeron şirkette çalıştıktan sonra her yıl için 14 gün yıllık ücretli izne hak kazanıyor.  Dördüncü yılın sonunda B alt işvereni işi C adlı başka bir alt işverene devrediyor. Devirden sonra da işçi Hakan C alt işverende 2 yıl daha çalışmaya devam ediyor. İşçi Hakan’ın toplamda aynı işyerinde kıdemi 6 yılı doldurup, 5 yıllık süreyi geçtiğinden yıllık ücretli izin hakkı 20 güne çıkmaktadır. 4. yıldan itibaren alt işveren yani taşeron şirket değiştiği için 2 yıllık kıdemi varmış gibi 14 günlük yıllık ücretli izin süresi değil 6 yıllık toplam kıdemi dikkate alınıp 20 gün yıllık ücretli izin süresini kullanacaktır.
18 Ağustos 2017 tarihli ve 30158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu yönetmeliğin 2. maddesinde, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 9. maddesine “Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.” cümlesinin eklendiği ifade edilmiştir.

Bir Cevap Yazın